(Bilsem) Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri ; özel yetenekli - üstün zekalı öğrencilerin bireysel yeteneklerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan kurumlardır. Her ilde Bilsem vardır. Nüfus yoğunluğu ve ihtiyaca göre birden fazla da olabilir. Aşağıda Türkiye genelindeki tüm Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerini görebilirsiniz. Listemizin altında çocukları Bilim sanat merkezlerinde nelerin beklediğini, nasıl bir eğitim alacaklarını da görebilirsiniz.
- Adana Bilsem
- Adıyaman Bilsem
- Afyon Bilsem
- Ağrı Bilsem
- Amasya Bilsem
- Ankara Bilsem
- Antalya Bilsem
- Artvin Bilsem
- Aydın Bilsem
- Balıkesir Bilsem
- Bilecik Bilsem
- Bingöl Bilsem
- Bitlis Bilsem
- Bolu Bilsem
- Burdur Bilsem
- Bursa Bilsem
- Çanakkale Bilsem
- Çankırı Bilsem
- Çorum Bilsem
- Denizli Bilsem
- Diyarbakır Bilsem
- Edirne Bilsem
- Elazığ Bilsem
- Erzincan Bilsem
- Erzurum Bilsem
- Eskişehir Bilsem
- Gaziantep Bilsem
- Giresun Bilsem
- Gümüşhane Bilsem
- Hakkari Bilsem
- Hatay Bilsem
- Isparta Bilsem
- Mersin Bilsem
- İstanbul Bilsem
- İzmir Bilsem
- Kars Bilsem
- Kastamonu Bilsem
- Kayseri Bilsem
- Kırklareli Bilsem
- Kırşehir Bilsem
- Kocaeli Bilsem
- Konya Bilsem
- Kütahya Bilsem
- Malatya Bilsem
- Manisa Bilsem
- Kahramanmaraş Bilsem
- Mardin Bilsem
- Muğla Bilsem
- Muş Bilsem
- Nevşehir Bilsem
- Niğde Bilsem
- Ordu Bilsem
- Rize Bilsem
- Sakarya Bilsem
- Samsun Bilsem
- Siirt Bilsem
- Sinop Bilsem
- Sivas Bilsem
- Tekirdağ Bilsem
- Tokat Bilsem
- Trabzon Bilsem
- Tunceli Bilsem
- Şanlıurfa Bilsem
- Uşak Bilsem
- Van Bilsem
- Yozgat Bilsem
- Zonguldak Bilsem
- Aksaray Bilsem
- Bayburt Bilsem
- Karaman Bilsem
- Kırıkkale Bilsem
- Batman Bilsem
- Şırnak Bilsem
- Bartın Bilsem
- Ardahan Bilsem
- Iğdır Bilsem
- Yalova Bilsem
- Karabük Bilsem
- Kilis Bilsem
- Osmaniye Bilsem
- Düzce Bilsem
Bilsem - Bilim ve Sanat Merkezlerinde Verilen Eğitimler
Bilim ve Sanat Merkezine başlayan öğrenciler 5 aşamalı bir eğitim programına alınırlar. Tüm programlar, öğretmenler tarafından öğrenci merkezli, öğrencilerin yaratıcılığını, problemlere farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır.Programların uygulanmasında örgün eğitimden tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller kullanılır. Öğrenciler okullarında geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, BİLSEM’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almadığından bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğrenme modeliyle eğitim sağlanmakta ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun ürün/projeler gerçekleştirmeleri beklenmektedir.
Beş Aşamalı Eğitim Programı
1-Uyum (Oryantasyon) Programı:
BİLSEM’e yeni başlayan öğrenciler ve velileri 40 ders saati ve iki aylık süreyi geçmeyecek şekilde bir uyum programına alınmaktadır. Uyum programı veli, öğretmen, öğrenci herkesin birbirini anlamaya çalıştığı, ortak bir dil oluşturulmaya çalışıldığı aşamadır.
2- Destek Eğitimi Programı:
Destek eğitim programında öğrenciler iletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, öğrenme becerileri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma teknikleri, girişimcilik, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, karar verme, kaynakları etkin kullanma; Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, Sosyal Bilimler, Yabancı Dil, Bilişim Teknolojileri, Teknoloji Ve Tasarım, Görsel Sanatlar, Müzik ve benzeri alanlar ile ilişkilendirilerek eğitime alınırlar.
3- Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı:
Bu programda temel amaç, BİLSEM’ e soyut ve genel bir zihinsel yetenek tanısıyla gelen öğrencinin yetenekli olması muhtemel tüm disiplinleri öğrenciye tanıtmaktır. Bu program sürecinde öğrencinin disipline olan ilgisi, öğrenme hızı, merak, alanda derinlemesine bilgi isteği, yaşamsal süreçlerdeki problemleri alana taşıyarak çözüm bulma girişimleri gibi özelliklerini gözlemlemeye yönelik etkinlikler planlanır ve uygulanır. Uygulanan program sonunda öğrencilerden elde edilen bulgular, Öğretmenler Kurulunda değerlendirilerek her öğrencinin özel yetenek alanı ve/veya alanları belirlenir.
4- Özel Yetenekleri Geliştirme Programı:
Bu programda, BİLSEM’e soyut ve genel bir zihinsel yetenekle gelen öğrencinin yeteneğinin performansa dönüştüğü özel alan artık tespit edilmiş durumdadır. Önceki programlar sonucunda öğrencinin yetenekli olduğuna karar verildiği en fazla 2 bilim veya sanat alanında derinlemesine veya ileri düzeyde bilgi, beceri ve davranış kazandırma amaçlanmaktadır.
5-Proje Üretimi/Yönetimi Programı:
Bu programda, öğrenciler ilgi, yetenek ve tercihlerine göre proje gruplarına ayrılır ve kendi seçtikleri proje üzerinde çalışarak disiplinler arası çalışma ve farklı becerilerin sentezini gerçekleştirmeye yönelik projeler hazırlanır. Öğrencilerin danışman öğretmenler rehberliğinde kendi seçecekleri projeler doğrultusunda çalışmaları, geliştirdikleri çözüm uygulamaları ve bu süreç içerisinde öğrenmeleri temel alınır.