HEMEN ÜCRETSİZ KAYIT OLUN

ÜCRETSİZ ÜYE OL

Çocuğunuzla İletişimde Ne Kadar Başarılısınız?

Çocuğunuzla İletişimde Ne Kadar Başarılısınız?
| Görüntülenme 5484

Kuralları çiğniyorsa nasıl davranmalısınız? Çocuğunuzu yetiştirirken, onunla kurduğunuz iletişim biçimi çok önemli. Bu iletişim biçiminin, yaşam boyu onunla kurulacak ilişkinin temellerini oluşturacağını söyleyen Psikolog Eda Gökduman, doğru iletişim için 13 altın kuralı anlattı. İşte, doğru iletişimin 13 altın kuralı

1) Öncelikle çocuğunuzu iyi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Onu dinliyormuş gibi yapmayın, bunu hemen hisseder. Eğer bir işiniz varsa biraz beklemesini ve birazdan onu dinleyeceğinizi ifade edin.

2) Onunla konuşurken göz göze gelmelisiniz. Bu onun kendisini önemli hissetmesine neden olur. Konuşma başlamadan önce onu kucağınıza alabilir ya da onun mesafesinde oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız onun karşısında bir güç olduğunuz imajını yaratabilir. Söylediklerini anladığınızı belli etmek için onay işaretleri verin (başınızı sallamak, “hıı... hıı..., evet, seni anlıyorum” demek gibi).

3) Görüşlerini saygı ile dinleyin. Haksız olduğu bir konu söz konusu olsa bile dinlenmeye hakkı vardır. Kendi duygularını, düşüncelerini tanımalı ve özgür bir ortamda bunu her zaman söyleme hakkı olduğunu bilmelidir. Kendisini rahatlıkla ifade edebilen bir çocuk kendisine daha çok güvenir.

4) Sorunlarını çözmek için kendisi çaba göstermelidir. Zorlandığı anlarda çözümsel davranmayın sadece ona yol gösterin. Çözümü kendisi bulabildiğini görebilsin.

5) Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışı ile onu sevmenizden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışlar nedenleri ile vurgulanmalı ve çözüm için birlikte yeni kararlar alınmalıdır.

6) Almış olduğunuz her yeni karar ya da koymuş olduğunuz her kural kararlı ve sürekli bir biçimde uygulanmaya devam edilmelidir. Sağladığınız tutarlılık doğru davranışın yerleşmesini sağlayacaktır.

7) Ona gün içerisinde yaşına uygun sorumluluklar verin. Yapmış olduğu her sorumluluk için dönem dönem ona teşekkür etmeyi unutmayın.

8) Gün içerisindeki yapacağı her şey yaşına uygun bir şekilde planlanmalıdır. Ne kadar süre televizyon izleyecek, saat kaçta uyuyacak, oyuncaklarını ne zaman toplayacak gibi. Bunun bilincinde olan bir çocuk kendi sınırlarının ve birey olduğunun daha çok farkındadır.

9) Anne ve baba olarak her akşam onunla özel rutin aktiviteler planlayın. Bir çocuk için annenin yeri ayrı, babanın yeri ayrıdır. Bu nedenle birbirinizin rollerini almak için çaba göstermeyin. Her akşam sizinle en az bir şey yapacağını bilmesi onu mutlu eder, rahatlatır ve ilişkinizi güçlendirir.

10) Onu sevdiğinizi dile getirmelisiniz. Sevgiyle büyüyen bir çocuk yaşam karşı çok daha güçlü durur.

11) Söz verdiğiniz şeylerde kesinlikle geri çekilmeyin. Bu onun size olan güvenini zedeler.

12) Ona ait olan sınırları aştığında uyarıda bulunun. Bu uyarılar çocuğu azarlayacak ya da rencide edecek biçimde olmamalıdır. Açıklayıcı bir uyarı, bu davranış sonrasında ondan beklediğiniz davranış biçimi ve kararlı bir tutumla zaten istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

13) Bir çocuk yetiştirirken sabırlı olmak ve karşınızdakinin bir çocuk olduğunun farkında olmak çok önemlidir. Sabırlı olabilmeniz için kendinize de zaman ayırmalı, yaşamdaki yerinizin ve beklentilerinizin daha fazla farkında olmalısınız. Unutmayın; mutlu bir anne-babalar daha mutlu çocuklar yetiştirebilecektir.  


EĞİTİM

|

MOBİL UYGULAMA

|

BİLSEM

Blog

Türkiyenin en kapsamlı Bilsem Eğitim Blogu ile Bilsem
Sınavları'na hazırlanın
2022-2023  DEPREM BÖLGESİ ÖĞRENCİLERİN BİRE...

2022-2023 DEPREM BÖLGESİ ÖĞRENCİLERİN BİREYSEL DE...

2022-2023 BİLSEM ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME SÜRECİ DEPREMDEN ETKİLENEN ON İL VE BU İLLERDEN NAKİL GİDEN ÖĞRENCİLERİN GENEL ZİHİNSEL YETENEK ALANI BİREYSEL DEĞERLENDİRME UYGULAMA SONUÇLARI AÇIKLANDI

Devamı
Bilsem Bireysel Değerlendirme Sonuçlarına İtir...

Bilsem Bireysel Değerlendirme Sonuçlarına İtiraz N...

Bilsem Bireysel Değerlendirme Uygulaması Sonuçlarına İtiraz Nasıl Yapılır ve İtiraz Tarihleri Ne Zaman

Devamı
BİLSEM 2023-2024 BİREYSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI.

BİLSEM 2023-2024 BİREYSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI ...

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) 2023-2024 eğitim öğretim yılında alınacak öğrencileri belirlemek üzere tanılama ve yerleştirme sürecine ait kılavuza göre ön değerlendirme sınav sonuçları 4 Ağustos 2023 tarihinde açıklan

Devamı