Çocuklarda Dikkat Eksikliği - Bilsem Online

Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Bugün güncel psikoloji araştırmaları dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulan çocukların önemli bir kısmının yanlış tanı sebebi ile gereksiz bir biçimde ilaç tedavisine maruz kalarak durumunun daha da kötüleştiğini ortaya koymaktadır.

Google PlayApp Store
21 Kasım 2018

Günümüzde eğitim hayatının başarılı sayılabilmesi için gerekli olan ders notları ve ortak sınavlardan alınan puanlar ve elde edilen sıralamalar hem öğretmenlerin hem de ebeveynlerin hayatlarında ciddi bir önceliğe sahiptir. Hayatımızda başarı endeksli belirlediklerimiz bu ölçüler olunca sınıfta veya evde biraz hareketli olan, dikkatini sürdürmekte güçlük çeken ve istemeden de olsa hem şahsını hem de çevresindekilerin ders dinlemesini veya anlatmasına engel olan çocuklara doğrudan yapıştırılan “Hiperaktif” tanısı ve çocuk yaşta ilaçlı “tedavi” ile normalleşmeye çalışan çocuklarla dolu bir nesille maalesef yüzyüzeyiz.

Bugün güncel psikoloji araştırmaları dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulan çocukların önemli bir kısmının yanlış tanı sebebi ile gereksiz bir biçimde ilaç tedavisine maruz kalarak durumunun daha da kötüleştiğini ortaya koymaktadır. ( Bedriye ÖNCÜ”, Selahattin ŞENOL )

Kişisel Dokuz tip Mizaç Modeline göre dünyaya dokuz farklı mizaç tipinden biri olarak dünyaya gelir. Bu dokuz tipin ihtiyaçları ve yönelimleri ve vücut dilleri farklıdır.

DTM1: Kusursuzluğu Arayan Mizaç Tipi
DTM2: Duyguları Hissetmeyi Arayan Mizaç Tipi
DTM3: Hayran Olunacak Kendilik İmajı Arayan Mizaç Tipi
DTM4: Duyguların Anlamını Arayan Mizaç Tipi
DTM5: Bilginin Anlamına Ulaşmayı Arayan Mizaç Tipi
DTM6: Entelektüel Dinginlik Arayan Mizaç Tipi
DTM7: Keşfetmenin Hazzını Arayan Mizaç Tipi
DTM8: Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipi
DTM9: Duyumsal-Hareketsel Konfor Arayan Mizaç Tipi

Yani bazı mizaç tipleri hiperaktiviteye daha benzer özelliklerde olmakla birlikte bazı mizaç tiplerinde ise hiperaktiviteye yatkınlık söz konusudur.

Bu kapsamda çocuklara dikkat eksikliği ve konusunda destek olmak için konulması gereken ilk teşhiş Hiperaktivite olmamalıdır.

Çocuğun eğitim gördüğü, ödevlerini yaptığı fiziksel alandan gün içinde oyuna ayırabildiği zamana kadar birçok farklı parametre üzerinden değerlendirilmesi gereken bu konuda öncelikli gözlemlenmesi gereken başlıklar şu şekildedir;

 -Çocuğu fazla hareketlilik “ yaramazlık “

-Dikkatini sürdürmede güçlük

-Hareketlilik ve yerinde duramama nedeniyle okulda uyum problemleri

-Sosyal uyum problemleri

-Dürtüsellik

-Sıra beklemeden konuşma

-Çok konuşma

Bu özelliklerin herhangi birinin bir çocukta olması ebeveynleri çocuğu hasta olduğuna ikna etmemelidir.

Tabi ki düzenli doktor kontrolü ve bu alanda çocuğun takibi büyük önem taşımaktadır. Ancak özellikle hiperaktivite konusunda yanlış teşhis konulması çok sık görülen bir olay olması sebebi ile öncelikli ev ortamında çocuğumuzun eğitilebilmesi adına farklı yöntemler denemek, başarılı olunmaması durumunda doktora başvurmak tavsiye edilmektedir.

Çocuklar büyüme çevrelerinden doğrudan etkilenmektedirler. Büyüdükleri ortamda öğretici öğelerin azlığı, muhakeme, hafıza vb.tüm zihinsel öğelerin gelişimine uygun olaylarla karşılaşma sıklığı az olabilir. Bu durumun tespitini aynı çevrede yaşayan birisi olarak yapmak çok zordur. Ancak çocuklar bu konularda dışarıdan takviye ile gelişimlerine destek olabilecek güncel yöntemleri uygulamak çocuğunuzda dikkat eksikliğini düzeltebileceği gibi zeka gelişiminde de hızlanmasını sağlaması işten bile değildir.

Bilsem Online da çocukların dikkat eksikliğine yönelik gelişim göstermelerini sağlayabileceğiniz bir çok farklı soru tipi bulunmaktadır. Soruların ve deneme sınavlarının düzenli takibi çocukların dikkat eksikliğini gidermelerine katkı sağlamakla birlikte her alanda zeka gelişimlerine de olumlu yönde etki edecektir.

 

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store