Çocuklarda Merak ve Öğrenme İlişkisi - Bilsem Online

Çocuklarda Merak ve Öğrenme İlişkisi

Eğitim ve öğretim sırasında çocuklarda merak duygusunun oluşturulabilmesi çocukların kişisel olarak ilgilendiği konularla birlikte öğrenmeye müsait olduğu diğer konularda da eğitilebilmesine imkan sağlamaktadır.

Google PlayApp Store
1 Mart 2019

Merak; bir olguyu – şeyi anlamak, öğrenmek için hissedilen arzu ve istekler bütünüdür.  Eğitim ve öğretim sırasında çocuklarda merak duygusunun oluşturulabilmesi çocukların kişisel olarak ilgilendiği konularla birlikte öğrenmeye müsait olduğu diğer konularda da eğitilebilmesine imkan sağlamaktadır.

Merak duygusu dikkatin artması, öğrenme arzusunun artması devamlılık ve duygusal bir bağlanmayı içeren psikolojik bir durum olmakla birlikte, çocukların seçilmiş etkinliklerde dikkatlerini toplamaları ve motive olmalarını sağlayarak vasıf taşımayan hareketlerine yön vererek bu duygularını bilinçli bir bilgi arayışına dönüştürmektedir.

Çocuklardaki merak duygusunun tahrik ederek daha da artmasını sağlamak bu amaçla çocuğun karakterine uygun oyunlar ve oyunu meraklandıracak kurgular düşünerek zeka gelişimine ciddi oranda katkı sağlamak mümkündür. Hatta merak duygusu ile beslenmiş bir öğrenme arzusu çocuğun zeka gelişimine ekstra katkı ile birlikte merak duyduğu konuyu yaşıtlarından çok daha ileri düzeyde öğrenebilmesini sağlayabilecek etkiler yaratabilmektedir.

Çocuklarımızın eğitiminde ebeveynlerin  sıklıkla çocukların merak duygusunu öldürecek şekilde çocukları bilinçsiz bir şekilde yönlendirmeleri ve çocukların öğrenme arzularını bu yolla azaltarak çocukların zeka gelişimini olumsuz etkilemektedirler.

Montessori eğitim yönteminde çocukların meraklarını uyandıracak şekilde dersler kurgulanır ve çocukların merak duygularını uyanana kadar sabırla beklenir. Bu yöntemin bu şekilde uygulanmasının en büyük sebebi çocuğun doğal olarak merak etmediği bir şeyi öğrenme arzusunun bulunmamasıdır. Bu sebepledir ki bir çok kişi sınavını verdiği ya da mezun olduğu okula ya da derse dair çok az şeyi hatırlar ya da uygulayabilir. 

Çocuklarınızın Merakını Öldürmeyin!

Çocukların merak duyguları her ebeveynin ütopyası olan kitaplar ve defterler arasında gelişmez. Teorik öğrenme biçimi insanların doğal gelişimde Erinlik Buluğ çağ dönemi denen ( 11-14) döneme kadar uzar. Bu dönem öncesi çocuklar öğrendikleri şeylerin büyük bir kısmını uygulama yoluyla, oyunla ve ya merak duyguları sayesinde öğrenirler.

Başka bir deyişle merak duygusu törpülenen bir çocuk erinlik buluğ çağına kadar gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamaz.

Çocukların sorularına her zaman cevap verin. Cevabını bilmediğiniz soruları ise onlarla birlikte araştırarak sizde öğrenin. Doğrudan kendisine ya da çevresine zarar verebileceği durumlarda küçük demolar tasarlayarak çocuğunuzun tehlikeyi kavramasını sağlayın. Bu mümkün olmadığında bile merak ettiği konulara benzer farklı alanlarda oyuncak vb. materyallerle çocuğunuzun oyun alanını geliştirin. 

Çocuklarda merak duygusu nasıl harekete geçirilir?

Çocukların öğrenmek istedikleri her konuyu merak etmelerinin en temel aktörü ebevynlerdir. Yani çocukların mentör olarak aldıkları kişileri tavırları, davranışları, merakları, işleri, hobileri çocukların ilk merak ettikleri olguları oluşturur. Herkesin yürüdüğünü görerek hareket etmeyi, herkesin konuştuğunu görerek konuşmayı, zihni olguları kavramaya başladığında ise geriye kalan her şeyi merak etmeye başlarlar. Bu yolda rutin hayatımız içinde çocuğumuzun merak etmesini ve öğrendiğinde kendisine katkısının bulunacağını düşündüğümüz şeyleri kendi hayatımıza ekleyerek, çocuklarımızın merak duygularını hızlıca aktif hale getirmelerini sağlayabiliriz.

Mesela çocuğun yanında kitap okuyun, spor yapın, dişlerinizi görebileceği bir yerde fırçalayın vb. 

Tüm öğrenme sürecinin sonunda çocukların merak etmelerine rağmen öğrenmekte sorun yaşayabilecekleri birçok farklı konu ve kavramla karşı karşıya geleceklerdir. Öğrenim ve eğitim birbirini doğrudan destekleyen iki önemli unsurdur. Çocuklarımızın eğitiminden verimli bir şekilde faydalanabilmeleri ve meraklarını tatmin edebilmeleri için farklı alanlarda zekalarını geliştirebilmeleri gerekmektedir. Bilsemonline bu anlamda çocuğunuzun öğrenme kapasitesini arttırmakla birlikte merak ettiği konularda daha hızlı öğrenmesine katkı sağlayacak özelliklerini geliştirerek çocuğu sadece Bilsem sınavına değil hayata da hazırlar.

Çocuklarımızın merak duygusunu köreltmeden her birindeki potansiyeli tüm verimliliği ile kullandırabilecek veliler olabiliriz. Bu da bizim keşfedemediğimiz potansiyelimiz. Bu süreçte bilsemonline 7/24 tüm destek unsurları ile yanınızda olacaktır.  

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store