Çocuklarda Problem Çözme Becerisi Nedir? Nasıl Gelişir?

Problem çözme becerisi nedir? Çocuklarda problem çözme becerisi nasıl gelişir? Problem çözme teknikleri nelerdir?

Google PlayApp Store
11 Haziran 2020

Problem Çözme Becerisi Nedir?

Problem istenmeyen bir durumun meydana gelmesidir. İnsanlar, yaşamı boyunca her alanda birçok problem ile karşılaşmaktadır. Karşılaşılan bu duruma tepkisi, nasıl yaklaşacağı, hangi kararları alacağı, çözüme varmak için kullanacağı yola problem çözme becerisi denir. İlerleyen yaşlarda endişe yaratacak durumların üstesinden gelebilmek ve daha verimli kararlar alabilmek için, çocukluk döneminde sorunla başa çıkma, problem çözme gibi özellikleri kazanmak çok önemlidir.

İnsan yaşamının en önemli unsurlarından biri, farklı bireylerle etkileşime geçerek sağlıklı iletişim kurabilmektir. Birbirleriyle kurdukları ilişkilerde zaman zaman sorun yaşamaları gayet normal bir durumdur. Çocukluk döneminden itibaren problem çözme becerisini destekleyerek bu durumların üstesinden gelmeye çalışılmalıdır.

Çocuklarda Problem Çözme Becerisinin Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda problem çözücü düşünme becerisi kazandırılmış çocukların, bireyler arası problem çözme, farklı şekillerde çözüm üretme, ilişki kurma, etkili düşünme ve öğrenme gibi  becerilerin daha iyi düzeyde olabileceği gözlemlenmiştir.

Okul öncesi çocuklara, sorunlarıyla nasıl başa çıkacağı konusunda eğitimler verilmelidir. Bu durum, çocuğun okula başladığı dönemde kendi  akranları ile iletişim kurduğunda meydana gelebilecek ufak tefek problemlere karşı hazırlıklı olmasını sağlar. Farklı alternatifler düşünüp, sorunun üstesinden gelerek sonuca ulaşmasına neden olur. Böylece kaygı, stres, okuldan uzaklaşmak, içine kapanıklık, kendini ifade edememe gibi birçok özelliklerin önüne geçilmiş olacaktır.

Ebeveyn olarak okul öncesi dönemde, problem çözme becerisini çocuğunuza kazandırmaya çalışarak yetişkinlik döneminin zeminini hazırlamış olacaksınız.

Peki Çocuklarda Problem Çözme Becerisi Nasıl Gelişir?

- Çocuğunuz bir sorun ile karşılaştığında onun adına çözmek ya da söylemek yerine, düşünmeye sevk ederek çözüm yolu bulması için teşvik edebilirsiniz.

- Çocuğunuza sorumluluklar verebilirsiniz. Böylece kendine olan güveni artacaktır. Kendine güveni olan çocuk, problemlerle daha kolay baş edecektir.

- Çocuğunuzun problemini mutlaka dinlemelisiniz.

- Anlattıklarını özetleyerek onu anladığınızı hissettirebilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzun sorununu önemsediğinizi ve çözüme değer bir olay olduğunu fark etmesini sağlar.

- Var olan sorun hakkında kendi fikirlerinizi çocuğunuza anlatabilirsiniz.

- Sorun hakkında tartışarak bulduğunuz çözümleri not alabilirsiniz.

- Birlikte notu okuyarak en uygun olan çözüm yolunu bulabilirsiniz.

Problem Çözme Aşamaları Nelerdir?

- Soruna Yönelme:  Var olan sorunun çözüleceğine inanmak

- Sorunun Tanımı: Problem ile ilgili belirsizliklerin netleştirmek

- Alternatif Çözüm Oluşturulması: Birçok farklı yöntemler bularak değerlendirme yapmak

- Karar Verme: Alternatif olarak bulunan çözümlerden birini seçmek

- Uygulama: Seçilen çözümü hayata geçirmek

Bu anlamda problem çözme becerisine sahip olan çocuklar, dış dünyayı daha hızlı ve verimli bir şekilde yorumlayabilmektedir. Bilsemonline içeriğinde bulunan binlerce zeka sorusu ile ezbercilikten uzak, araştırmacı ve çözüm odaklı olan çocuk, var olan problemlerle ilgili olarak kendini ifade edebilmeyi, problem çözmede ki aşamaları hızlı ve pratik bir şekilde çözümleyebilmektedir.

 

 

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store