Bilsem Başvuru Takvimi | Bilsem Online - Bilsem Online

Bilsem Başvuru Takvimi | Bilsem Online

Bilsem başvuruları için nasıl bir yol izlenmeli? Güncel ve somut bilgiler ışığında Bilsem başvuru koşulları ve başvuru tarihlerine dair her şeyi sizin için bu yazıda derledik.

Google PlayApp Store
7 Kasım 2017

Bilsem, Bilim ve sanat eğitim merkezlerinin kısaltılmış ismidir. Özel yetenekli çocukların gelişimini desteklemek üzere kurulan bu eğitim kurumları, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Bilsem sınavı ile öğrenci alımı yapıyor. Bilsem nedir, ne amaçlar? sorularına ilgili sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz. Bilsem başvuruları için önce bu sınavlarda başarılı olmak gerekiyor. Kısaca, önceliğimiz Bilsem sınavına katılmak olacak.

2018 yılında yapılacak sınavın detaylarını "bilsem sınav takvimi" sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Bilsem sınavı başvuruları ise 13 Kasım 2017 - 29 Kasım 2017 tarihleri arasında planlandı. Sınava girecek öğrenciler için öğretmenleri tarafından gözlem formları doldurulacak. 2017 Kasım ayına dek Bilsem sınavına öğrenci alımı yalnızca öğretmenlerin aday göstermesiyle gerçekleşiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda dolaylı şekilde bireysel başvurunun yolu açıldı. İki şart belirtildi:

1) Öğretmenler Tarafından Aday Gösterilme

Öğretmenler, sınava katılacak öğrenci listesini "gözlem formu" aracılığıyla e-okul sistemi üzerinden dolduracak. Bu liste ilkokul 1, 2 ve 3. sınıfta eğitim gören; genel zihinsel, resim, müzik alanlarında yaşıtlarından farklılık gösteren öğrencilerden oluşacak. Bu yıl da geçerli olmak üzere şimdiye dek bilsem sınavına başvuru süreci böyle işledi. Ancak azımsanmayacak sayıda veli, bireysel başvuru gerekliliğini dillendirdi. Zira öğretmenler üzerinde bir baskı olması kaçınılmaz.

İkinci maddeye geçmeden bu noktada duralım. MEB 2017 - 2018 Bilsem Kılavuzunda 9. sayfada şu ifade bulunmaktadır:

Uygulama ücreti yatırıldıktan sonra gözlem formları, sınıf öğretmeni tarafından E-Okul sistemi üzerinde doldurulacak

2) Bilsem Sınav Ücretlerinin Yatırılması

Bilsem sınavı için belirlenen ücret 50 TL. Bu tutar veliler tarafından aşağıdaki banka ATM'leri aracılığıyla yatırılabilecek.

  • Vakıflar Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Halkbank

İnternet bankacılığı ile;

  • Vakıflar Bankası internet bankacılığı
  • Halkbank internet bankacılığı
  • Ziraat Bankası internet bankacılığı

Doğrudan şube olarak Vakıflar bankası şubelerinden de yatırılabilir. Ayrıca online olarak https://odeme.meb.gov.tr/ adresinden yatırabilirsiniz. Linke girdiğinizde "başvuru" yazan açılır kısımda "Bilsem Grup Tarama Uygulaması" seçilmelidir: 

Yine kılavuzun 9. sayfasında şu uyarı yapılmaktadır:

ÖNEMLİ: Ücretini yatırdığı hâlde e‐okul sistemi üzerinden sınıf öğretmeni tarafından gözlem formu doldurulmayan öğrenciler tablet bilgisayar grup tarama uygulamasına alınmayacaktır.

Görünen o ki bu iki madde Milli Eğitim Bakanlığı'nın "öğretmenler ve veliler medeni şekilde konuşup iletişim halinde başvuru yapmalılar" deme şekli. Neden - sonuç ilişkisini anlattıktan sonra kısaca özetleyelim:

Veliler ve öğretmenler mutlaka görüşmeli. Veli sınav ücretini yatırdıktan sonra öğretmenler gözlem formlarını doldurmalı. Sınav ücreti yatırılıp form doldurulmazsa başvuru geçersiz olacak. Aynı şekilde gözlem formu ile öğrenci aday gösterilip veli sınav ücretini yatırmazsa yine başvuru geçersiz olacak. Bilsem sınav başvurusu onaylanan öğrenciler daha sonra grup tarama adı verilen sınava girecekler.

3) Grup Tarama Sınavı

Bilsem sınavı - tablet sınavı ismiyle andığımız bu uygulama, web sayfamızda örneğini bolca göreceğiniz sorulardan oluşuyor. Sistemimiz grup tarama sınavı tam uyumludur! Bilsem'e yerleşmeye hak kazanmak için önce grup tarama sınavından geçmek gerekiyor. Bu nedenle, sınavla uyumlu çok sayıda soru ile deneyim kazanmak önemli. İlgili bu sorular "çocukların zihinsel gelişimini" destekleyecek verilerden oluşuyor. Sınav, potansiyeli en yüksek öğrencileri tespit etmek amacıyla yapılıyor.

4) Bireysel Değerlendirme Testi

Grup tarama sınavında (tablet sınavı) başarı kazanan öğrenciler 2. aşama olan bireysel değerlendirilmeye alınacak. Toplum içinde "mülakat" olarak adlandırılan aşama budur. Yani grup tarama sınavı "tanılama" uygulaması değildir. Tanılama 2. aşamada yapılır. Bakanlık tarafından "bireyse değerlendirme" adı verilen bu uygulama, dünya üzerinde otoritelerce kabul görmüş testlerden oluşuyor. Buna zeka testi demek yanlış olmaz. Ancak hangi türde test uygulanacağı açıklanmamakla birlikte tümüyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın inisiyatifinde.

Ortalamanın üstünde kalan tüm öğrenciler BİLSEM'de eğitim alacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör düzenlenecek sınavla ilgili geçtiğimiz günlerde basına bilgi verdi. Yukarda bahsettiğimiz "bireysel değerlendirme" açıklamasını yetkili ağızdan okumanızda fayda var. Bu doğrultuda ifade ettiklerini özetleyelim;

"Grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrencilere uluslararası standartlara sahip testler uygulanacak. Bu testlerde yapılan bireysel değerlendirme sonunda, ortalamanın üstünde puan alanların tümü Bilim ve Sanat Merkezleri'nde eğitim almaya hak kazanacak."

Bilsem başvurusu ve ilgili eğitim merkezlerine yerleşmenin yolu özetle bu maddelerden geçiyor. Unutmayın, çocuklarınızın elindeki bilgisayar, tablet ve telefonları verimli kullanmak adına bu sınava ve sınavla eş değer sorulara çalışabilirsiniz.Sınav yalnızca bir araçtır. Yetkin, bilgili bir nesil için çocuklarımızı bu türden çalışmalara "eğlenmelerini sağlayarak" teşvik edebiliriz. Teknolojiyi faydalı ve etkin kullanmalarını sağlayabiliriz. Şimdiden tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store